Kamin na drva ali bioetanol?

Kamini na bioetanol kot zelena alternativa

Čeprav danes kamini večinoma nimajo več funkcije osnovnega ogrevanja, pa nas vseeno pritegnejo s svojo toplino in prijetnim pomirjujočim občutkom, ko se zazremo v plapolanje plamenov. Zato so pogosto del projekta za novogradnjo ali prenovo hiše, nemalokrat jih arhitekti vključijo tudi v interier stanovanja.

Klasični kamini na drva pa že dolgo niso edina možnost, ki je na voljo investitorjem. Kamini na bioetanol ustvarjajo pravi plamen, obenem pa so povsem nezahtevni za uporabo in vzdrževanje. Predstavljamo vam ključne razlike med kamini na bioetanol in na drva, o katerih je smiselno razmisliti, ko se odločate za nakup kamina, ki bo imel v vašem prostoru predvsem dekorativno vlogo.

Kamin na bioetanol - Denver Basic

Odprt plamen v pasivnih in nizkoenergijskih objektih?

Pogosto se pojavlja zmotno prepričanje, da v energijsko varčni hiši ali stanovanju z rekuperacijo ne moremo imeti kamina z odprtim plamnom. Ne glede na način gradnje lahko v vsak dom namestimo kamin na bioetanol, ki ima odprt plamen in ne potrebuje dimnika ter ločenega dovoda zraka. Če želite v pasiven ali nizkoenergijski objekt vgraditi kamin na drva, boste potrebovali ločen dovod zraka in dimnik, kamin pa bo moral biti popolnoma zaprt. 

Če kamin dlje časa gori, postane prevroče?

Sodobna gradnja zagotavlja vse bolj izolirane objekte, kar pomeni, da boste zaradi manjših toplotnih izgudb privarčevali pri ogrevanju, vendar po drugi strani to tudi pomeni, da se takšni objekti močno pregrevajo ob uporabi klasičnih kaminov. In prav v tem je prednost kaminov na bioetanol - ker jih preprosto elektronsko reguliramo, lahko gorijo z različno intenzivnostjo, predvsem pa oddajajo toploto le, ko gorijo, in je ne akumulirajo kot klasični kamini na drva. Tudi zato so kamini na bioetanol vse bolj priljubljena izbira pri gradnji pasivnih in nizkoenergijskih hiš in stanovanj.

Kamin brez dimnika?

Pri izgorevanju bioetanola nastajajo hlapi vode in manjše količine ogljikovega dioksida, enako kot pri dihanju. Zato kamini na bioetanol ne potrebujejo dimnika, kar omogoča različne načine vgradnje in arhitektom dopušča več svobode pri oblikovanju interierjev. Prav zaradi čistega izgorevanja pa sta tudi uporaba in vzdrževanje kamina na bioetanol povsem preprosta. Ko želite, ga le ugasnete in naslednjič ponovno prižgete, ne da bi ga morali očistiti in posebej pripraviti na delovanje. Kamin na drva potrebuje dimnik, kar omeji možnosti vgradnje. 

Kamin na bioetanol

Dovolj toplote za ogrevanje?

Kamin na bioetanol oddaja dovolj toplote, da lahko z njim odlično dogrevate v prehodnem obdobju, predvsem pa vsa toplota ostane neposredno v prostoru. Obenem pa ni nevarnosti, da bi se prostor pregrel, saj kamin takoj neha oddajati toploto, čim ga ugasnete. Če je v objektu rekuperacija, se toplota posredno porazdeli tudi po drugih prostorih. Po drugi strani pa kamini na drva oddajajo veliko toplote tudi po tem, ko nehate kuriti, zaradi česar se prostor lahko močno pregreje, kar je še posebej težavno pri dobro izoliranih novogradnjah.

Kamin, izdelan po meri?

Pri oblikovanju kaminov na bioetanol lahko sledimo vašim željam in zahtevam prostora – minimalističen dizajn kaminov z linijskim ali baklastim plamnom se estetsko poda v vsak interier. Kamin lahko vgradimo v steno tako, da je odprt na eno, dve ali tri strani, lahko je vgrajen v steni med dvema prostora in je plamen viden iz različnih sob – možnosti so skoraj neomejene.

Kamin na bioetanol - Gorilnik odprt na tri strani

Upravljanje s pametnim telefonom?

Tehnološko dovršeni kamini na bioetanol so elektronsko krmiljeni – Decoflame ponuja gorilnike Denver e-Ribbon, ki jih odlikuje tehnologija CEVB za nadzorovano izgorevanje hlapov bioetanola. Zato lahko takšne gorilnike upravljate z daljincem ali kar na pametnem telefonu.

Kaj pa cena?

Kljub temu, da je gorilnik elektronsko krmiljen, je lahko izvedba kamina na bioetanol cenejša ali primerljiva z gradnjo klasičnega kamina na drva, ki potrebuje še dvojno dimniško tuljavo. Cenovno najugodnejši so osnovni modeli gorilnikov, tj. Denver Basic™, in kamini Montreal Basic™, ki imajo vgrajen takšen gorilnik. 

Toplina Kamina